Ο κύβος του Ρούμπικ

Ο κύβος του Ρούμπικ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ο Κύβος του Ρούμπικ :)

Ο Κύβος του Ρούμπικ είναι μια μορφή τρισδιάστατου παζλ. Σίγουρα πολλοί από μας έχουμε προβληματιστεί με αυτή τη σπαζοκεφαλιά.
Το παιχνίδι αυτό εφευρέθηκε από τον Ούγγρο καθηγητή αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ το 1974. Συναρπαστικό είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις αυτού του περίφημου κύβου μέχρι το 2009 ξεπέρασαν τα 350 εκατομμύρια παγκοσμίως!!!Λέγεται χαρακτησριστικά ότι εάν μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τους κύβους Ρούμπικ που έχουν πωληθεί τον έναν πάνω στον άλλο, θα ήταν αρκετοί για να φτάσουν από τον Βόρειο ως τον Νότιο Πόλο!!!
Ο παραδοσιακός κύβος του Ρούμπικ αποτελείται από έξι πλευρές, με 9 κυβάκια στην καθεμία. Περιστρέφεται γύρω από έναν σταθερό άξονα και κάθε έδρα μπορεί και κινείται ανεξάρτητα από τις άλλες!
Ο κύβος αυτός ονομάστηκε αρχικά 'Μαγικός Κύβος'. Η ονομασία του 'Κύβος του Ρούμπικ' προέκυψε από ιδέα της Ideal Toy Corporation το 1980. Ο μεγαλύτερος κύβος Ρούμπικ στον κόσμο βρίσκεται στο Knoxville, με ύψος 3 μέτρων και βάρος 500 κιλών.
Από το 2003 γίνονται διαγωνισμοί 'ταχύτητας επίλυσης του κύβου'. Τώρα διοργανώνονται και διαγωνισμοί ίδιου τύπου, στους οποίους όμως οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να λύσουν το κύβο με το ένα χέρι, με τα πόδια τους, ακόμη και έχοντας τα μάτια τους τυλιγμένα με ένα μαντήλι ώστε να μην βλέπουν!!!
Τον Μάιο 2007, ο Γάλλος Thibaut Jacquinot ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να λύσει τον κύβο του Ρούμπικ σε λιγότερο από 10 λεπτά, δημιουργώντας το ρεκόρ των 9.86 λεπτών!
Όμως, το μεγαλύτερο ρεκόρ μέχρι στιγμής είναι αυτό του Feliks Zemdegs, ο οποίος στον  διαγωνισμό της Μελβούρνης τον Ιούνιο 2011, έλυσε τον κύβο σε μόλις 5.66 λεπτά!!!

Αυτή είναι η επίσημη σελίδα του Κύβου του Ρούμπικ, στην οποία μπορείτε να βρείτε και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, ακόμη και πως να λύσετε εσείς έναν Κύβο του Ρούμπικ!!!
http://www.rubiks.com/

Ευχαριστώ που διαβάσατε την ανάρτηση! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου